Page image

Archief - 8 en 9 December om 20:00 uur 2023Solisten in Concert: Schubert, Vivaldi, Bruch, Barber

Let op: Dit concert is geweest.

Het concert van het Deventer Kamer Orkest is gepland op 8 december (Kapel Op 't Rijsselt, Eefde) en 9 december (Bergkerk, Deventer). Op het programma staan:

Bruch:

Zweedse Volksmelodieën

Vivaldi:

Concert voor 4 violen en strijkorkest met solisten uit orkest

Barber:

Adagio

Schubert:

Rondo in A voor viool en strijkorkest met solist: Peter Bogaert

De Zweedse Volksmelodieën van Max Bruch

De Zweedse Volksmelodieën van Max Bruch is een verzameling van orkestrale stukken gecomponeerd in 1892. Bruch gebruikte traditionele Zweedse volksliederen als basis voor deze melodieën en verwerkte ze in zijn eigen romantische muzikale stijl. De stukken belichamen de charme en eenvoud van de Zweedse volksmuziek, terwijl ze tegelijkertijd de virtuositeit van het orkest laten zien. Het werk is een interessante combinatie van folkloristische elementen en klassieke muziek, waardoor het een unieke luisterervaring biedt.

Concert voor 4 violen en strijkorkest van Antonio Vivaldi

Het Concert voor 4 violen en strijkorkest van Antonio Vivaldi is een bruisend en levendig stuk uit de Barokperiode. Geschreven rond het begin van de 18e eeuw, maakt het werk gebruik van vier soloviolisten die met het strijkorkest spelen. Vivaldi's meesterlijke compositie toont virtuoze passages en levendige interacties tussen de soloviolisten, die elkaar vaak imiteren en tegen elkaar in spelen. Het stuk kenmerkt zich door zijn energieke ritmes, expressieve melodieën en typische Vivaldi-kenmerken, zoals snelle arpeggio's en krachtige ritmische accenten. Het Concert voor 4 violen en strijkorkest is een meeslepend werk dat het talent van de soloviolisten en de elegantie van het barokke strijkorkest viert.

Adagio for Strings van Samuel Barber

Het Adagio for Strings van Samuel Barber is een emotioneel en aangrijpend stuk voor strijkorkest dat in 1936 werd gecomponeerd. Het werk is een arrangement van het langzame deel van Barbers Strijkkwartet in B majeur. Het Adagio is wereldwijd bekend en geroemd om zijn diepgaande expressie en intense melancholie. De eenvoudige, maar krachtige melodie wordt ondersteund door weelderige harmonieën, waardoor een gevoel van sereniteit en emotionele diepte ontstaat. Het stuk is een meesterwerk van de 20e-eeuwse muziek en heeft een blijvende indruk achtergelaten als een van de meest ontroerende werken in het klassieke repertoire. Het Adagio for Strings wordt vaak geassocieerd met momenten van introspectie en verdriet.

Rondo in A voor viool en strijkorkest van Franz Schubert

Het Rondo in A voor viool en strijkorkest van Franz Schubert is een levendig en vrolijk stuk gecomponeerd in 1816. Het werk is geschreven voor soloviool en begeleid door een strijkorkest. Het Rondo heeft een charmante en lyrische melodie die wordt herhaald en afgewisseld met verschillende thema's. Schubert gebruikt virtuoze passages en elegante frases om het vioolspel te accentueren en te verrijken. Het stuk straalt een aanstekelijke speelsheid uit en biedt de solist de mogelijkheid om zijn technische vaardigheden te tonen. Het Rondo in A is een prachtig voorbeeld van Schuberts vermogen om melodieën te creëren die emoties oproepen en luisteraars in vervoering brengen.

Ontdek of herontdek deze prachtige muziek op een zeker zo schitterende locatie!